PRESENTACIÓ
La Fundació Orienta és una institució monogràfica amb més de 40 anys d’especialització en l’atenció integral a la salut mental comunitària de nens, adolescents i famílies. Ha sigut pionera a Catalunya en aquest camp i pretén ser un punt de referència a nivell internacional. Impulsa diversos projectes de prevenció, promoció de la salut i innovació. També ofereix assistència pública en salut mental ambulatòria a infants i joves de 0 a 17 anys i, d’hospitalització parcial, a adolescents dels 12 als 18.
El model assistencial es basa en l’atenció integral, ètica i respectuosa amb les persones, el rigor científic i la innovació. Està ubicada al Baix Llobregat (Barcelona). En aquest moment, gestiona cinc centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) i dos hospitals de dia per a adolescents. L’àmbit d’actuació és el Baix Llobregat, però l’entitat també atén consultes d’altres punts del territori.
El model assistencial es basa en l’atenció integral, ètica i respectuosa amb les persones, el rigor científic i la innovació
La fundació col·labora amb importants institucions internacionals com la KidsTime Foundation Europea, el Personality Disorders Institute de Nova York i l’Institut Ana Freud de Londres, en temes de formació i investigació. I amb institucions nacionals com el Departament de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Universitat de Barcelona, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Benito Menni CASM.
En la seva trajectòria, ha obtingut l’acreditació de qualitat ISO 9001 i ha guanyat el premi FAD d’Excel·lència en Qualitat l’any 2010. També publica des de l’abril del 2003 la Revista “Psicopatologia y Salud Mental del niño y del adolescente”, amb articles molt especialitzats de professionals amb reconeixement internacional. Aquesta publicació es distribueix a més de setze països. També ha creat el web informatiu Orienta’t, un servei d’ajuda, orientació i prevenció de salut mental adreçada a pares, mares, infants i joves que també inclou un espai especialitzat per a professionals del camp de la salut, l’ensenyament i la intervenció social.
ÀMBIT GEOGRÀFIC
La Fundació Orienta té concertats amb el CatSalut cinc centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) d’atenció ambulatòria i dos hospitals de dia per a adolescents. Els serveis estan situats a la comarca del Baix Llobregat i el Barcelonès, pertanyen a la Regió Sanitària de Barcelona (RSB) i ofereixen assistència pública en salut mental ambulatòria a infants i joves de 0 a 17 anys i d’hospitalització parcial a adolescents dels 12 als 17.
L’àrea d’influència dels diferents serveis està integrada per quinze municipis dels sectors sanitaris del Baix Llobregat Litoral i del Baix Llobregat Centre/Fontsanta/l’Hospitalet/el Prat, amb un població de 150.157 habitants d’entre 0 i 18 anys. (Idescat. BEMC. 2009. Elaboració pròpia).
MISSIÓ, VISIÓ I VALORS
MISSIÓ:
Ser una institució pionera i especialitzada en l’atenció integral en salut mental comunitària dels infants, els adolescents i les seves famílies.
VISIÓ:
Ser una institució referent a nivell internacional en l’àmbit de la salut mental infantil i juvenil, en la prevenció, l’atenció, la recerca i la docència.
VALORS:
Atenció integral dels pacients
Compromís amb la comunitat
Actuació ètica i respectuosa amb les persones
Gestió participativa i interdisciplinària
Caràcter emprenedor, tenaç, pioner i innovador
Rigor i coneixement científic
HISTÒRIA
La Fundació Orienta es va crear el 14 de novembre de 1974. Conjuntament amb altres institucions, va participar, l’any següent, en la posada en marxa de la Coordinadora de Centres d’Higiene Mental de Catalunya.
El seu compromís i defensa d’una atenció pública i gratuïta en salut mental dels infants, els joves i les seves famílies va propiciar que participés en la creació de la Xarxa d’Atenció Pública del CatSalut de la Generalitat de Catalunya.
A partir d’aquell moment, el creixement de la institució va ser constant, fins arribar a gestionar cinc centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) i dos hospitals de dia per a adolescents. En aquest moment, la Fundació Orienta és la institució monogràfica dedicada a la salut mental infantil i juvenil més gran de Catalunya.
La prevenció i promoció de la salut, l’atenció, la recerca i la docència formen els àmbits especialitzats i les activitats de la Institució.
Últimament, ha incorporat programes internacionals d’una gran evidència científica que aporten millores a la pràctica clínica, la recerca i la docència.
El Patronat de la Fundació Orienta va donar suport a la publicació de la revista “Psicopatologia y Salud Mental del niño y del adolescente”. Es publica en paper i en suport digital en llengua castellana per arribar a més professionals.
Dates creació dels centres de la Fundació Orienta:
PATRONAT
L’òrgan jurídic responsable de la Fundació Orienta és el patronat, constituït per destacats professionals de l’àmbit de la salut i de l’educació, entre d’altres.
La seva composició és la següent:
Presidenta:
Montserrat Gibert Llopart
Mestra. Regidora de l’Àrea de Serveis Personals.
Alcaldessa de Sant Boi del 1997 al 2007.
Vocals:
Joan Batlle Bastardas
Llicenciat en Ciències econòmiques. Educador en el món de l’esplai d’infants, adolescents i joves. Expert en habitatge social i barris.
Josefina Martín
40 anys de Cap d’Administració a la Fundació Orienta
Àngels Martos Rodríguez
Metgessa. Vicedegana de la Facultat Medicina i Ciències de la Salut de la UIC (Universitat Internacional de Catalunya). Directora de Faceup Projectes.
Jaume Monteis Catot
Metge. Director de docència del Consorci Sanitari Integral.
Josep Treserra Torres
Metge psiquiatre. Director mèdic del Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni de Sant Boi de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat i el Vallés Oriental del 2004 al 2017.
Montserrat Palau Pujol
Psicòloga Clínica. Membre emèrita de la Fundació Orienta. Assessora en psicologia clínica i en bioètica.
Mercè Renom Pulit
Doctora en historia. Membre del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i del grup de recerca Treball, Institucions i Gènere de la Universitat de Barcelona.
Ignasi Riera Gassiot
Escriptor. Periodista. Ha estat diputat al Parlament de Catalunya i regidor de l’Ajuntament de Cornellà.
Secretari (No Patró):
Carles Dalmau
Advocat i Mediador.
Dades de contacte:
Aina Trepat
patronat@fundacioorienta.com
Tel. 93 635 88 10
EQUIP DIRECTIU

Teresa Ribalta
Directora general
Nº Col·legiat 8024. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Especialista en psicologia clínica. Psicòloga interna resident per la Universitat Autònoma de Barcelona a la Fundació Puigvert.
Màster en Qualitat Assistencial per la Fundació Avedis Donavedian.
Màster en Direcció d’Organitzacions Sanitàries per ESADE.
Diploma en Gestió Clínica de Serveis de Salut Mental per EADA.
Certificada com a professora i supervisora en psicoteràpia focalitzada en la transferència pel Personality Disorders Institute de Nova York.
Membre de la Societat Internacional de Psicoteràpia Focalitzada en la Transferència.
Psicòloga registrada EuroPsy i especialista en psicoteràpia per la Federació Europea d’Associacions de Psicòlegs (EFPA).

Miriam Berrio
Directora de RRHH i Administració
Màster en Direcció i Gestió d’Entitats no lucratives, per la Universitat Oberta de Catalunya.
Tècnica en Comunicació, per la Universitat Oberta de Catalunya.
Tècnica en Administració (Business Administration), per EAE i Universitat de Barcelona.
Gestió de Fundacions i Fundraising.
Brenda Tarragona
Directora assistencial
Nº Col·legiat 18143. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona.
Doctora Cum Laude en Psicologia per la Universitat Ramón Llull, Blanquerna.
Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica per l’Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica, adscrita a la Universitat de Girona.
Màster en Psicologia de la Salut i Psicoteràpia per la Universitat Ramón Llull, Blanquerna.
Postgrau en Grups i Escenoteràpia per la Universitat Ramón Llull, Fundació Vidal Barraquer-URL.
Diploma en Gestió Clínica de Serveis de Salut Mental (EADA).
Certificada com a professora i supervisora en Psicoteràpia Focalitzada en la Transferència pel Personality Disorders Institute de Nova York.
Membre de la Societat Internacional de Psicoteràpia Focalitzada en la Transferència.
Investigadora associada al Grup de Parell i Família de Universitat Ramón Llull, Blanquerna.
Col·laboradora en investigacions sobre el trastorn límit de la personalitat.
DIRECCIÓ CIENTÍFICA:
Alfons Icart
Psicòleg i psicoanalista, membre de la SEP (Societat Espanyola de Psicoanàlisi) i de la IPA (Associació Psicoanalítica Internacional).
Certificat de professor i supervisor en psicoteràpia focalitzada en la transferència pel Personality Disorders Institute de Nova York.
Membre de la Societat Internacional de Psicoteràpia Focalitzada en la Transferència.
President de Grup TLP Barcelona.
Director de la revista “Psicopatologia i Salut Mental de l’infant i de l’adolescent” de la fundació.
Exerceix com a psicoterapeuta de nens, adolescents i famílies i està especialitzat en la psicoteràpia focal de les funcions parentals.
CAPS DE GESTIÓ:
Sílvia Bonfill: Cap de sistemes d’informació, documentació clínica i servei d’informàtica.
Sònia Renau: Gestió Tècnica RRHH.
CAPS DE SERVEI:
Juan Ubeda: Psicòleg. Cap de servei del CSMIJ de l’Hospitalet Nord.
Beatriz Berenguer: Psicòloga. Cap de servei del CSMIJ El Prat.
Israel Bobadilla: Psiquiatra. Cap de servei de l’Hospital de Dia de Gavà.
Miguel Cárdenas: Psiquiatre. Cap de servei del CSMIJ de Sant Boi.
Sebastian d’Agostino: Psiquiatra. Cap de servei del CSMIJ de l’Hospitalet Sud.
Omar Díez: Psiquiatra. Cap de servei de l’Hospital de Dia de Miralta.
Noelia Reyes: Psicòloga. Cap de servei dels CSMIJ’s de Castelldefels i Gavà.
Victor Ribes: Psiquiatra. Cap de servei de l’Hospital de Dia de Miralta.
SERVEIS DE SUPORT:
Recerca: recerca@fundacioorienta.com
Protecció de dades: dpd@fundacioorienta.com
Formació: formacio@fundacioorienta.com
Docència: docencia@fundacioorienta.com
Revista i Publicacions: revista@fundacioorienta.com
Tel. 93 635 88 10
ÒRGANS ASSESSORS:
Andreu Codina
Assessorament Direcció RRHH i Gestió Econòmica
Montserrat Palau
Comissió d’Ètica
etica@fundacioorienta.com
Comitè Ètic d’Investigació Clínica (CEIC)
Vall d’Hebron. Institut de Recerca
DELEGADA DE PROTECCIÓ DE DADES
PLA ESTRATÈGIC 2021-2025:
El pla estratègic de la Fundació Orienta és el resultat d’un procés de reflexió dut a terme pel Consell Directiu amb tot l’equip de Direcció i amb les aportacions de coneixement expert dels professionals dels diferents serveis que treballen a la institució.
Factors d’èxit:
- Millorar la qualitat i l’accessibilitat dels nostres serveis assistencials.
- Millorar la comunicació interna i la projecció externa.
- Potenciar la motivació i la competència dels professionals.
- Optimitzar l’ús de les noves tecnologies incorporades.
- Promoció i continuïtat de les aliances a nivell nacional i internacional.
- Garantir una gestió eficient dels recursos i dels processos interns a l’organització.
- Potenciar la recerca i l’activitat docent.
- Garantir la viabilitat i sostenibilitat econòmica.
Línies estratègiques:
- LÍNEA 1: Promoure la prevenció i promoció de la salut.
- LÍNEA 2: Potenciar la projecció externa i les aliances.
- LÍNEA 3: Fomentar la recerca, l’activitat docent i la difusió del coneixement.
- LÍNEA 4: Promoure la competència, la motivació, la participació i el reconeixement dels professionals.
- LÍNEA 5: Millorar la gestió interna i promoure la qualitat i la millora contínua.
ESTATUTS:
INFORMACIÓ ECONÒMICA:
CONTRACTACIÓ CATSALUT:
Contractació Serveis Assistencials
CODI BON GOVERN:
CONSULTA LES NOSTRES MEMÒRIES ANUALS

Memòria 2010
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2010.

Memòria 2011
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2011.

Memòria 2012
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2012.

Memòria 2013
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2013.

Memòria 2014
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2014.

Memòria 2015
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2015.

Memòria 2016
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2016.

Memòria 2017
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2017.

Memòria 2018
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2018.

Memòria 2019
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2019.

Memòria 2020
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2020.

Memòria 2021
Consulta aquí totes les dades relacionades amb les activitats de la Fundació de l’any 2021.
RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA
La planificació i l’impuls de les polítiques de RSC posen l’accent sobre els valors de la companyia i la manera en què la percep la societat.
Els plans de RSC impacten sobre les companyies i contribueixen directament en la construcció de la seva reputació corporativa.
Comunicar les polítiques de RSC és per tant un objectiu. El radi d’acció es desenvolupa en terrenys molt dispars (promoció de la Salut, acció social o preservació de l’entorn i la sostenibilitat, per exemple).
PROJECTES:
Projecte Orienta’t. Servei d’empoderament del pacient i promoció de la Salut Mental.
Obra Social. Invertim per millorar la vida de molts nens, adolescents i les seves famílies.
Sostenibilitat. Certificat d’Energia 100% verd, ESAVING (gestió de subministres).
Projecte “Go green”. Per reduir l’ús del plàstic.
Garantir modalitats de consum innecessari. Apostem per la sostenibilitat, optimitzant amb els recursos disponibles com la web o les xarxes, per reduir les impressions innecessàries en paper i fer-ho en format digital, memòries anuals, pla estratègic, etc. …