Escrit pel Dr. J. Sabrià (Pediatre)

Els accidents són la primera causa de mortalitat durant la infància a partir del primer any de vida.

L’actuació preventiva és bàsica per evitar accidents i les seves seqüeles.

En cas d’intoxicació: Telèfon d’informació toxicològica les 24 hores del dia: SI ES PRODUEIX UNA INGESTA ACCIDENTAL D’UN PRODUCTE TÒXIC, TRUQUI AL 91 562 04 20.

Prevenció d’accidents en bebès

Els nens petits no tenen noció del perill. Els seus pares o cuidadors han d’estar sempre alertes sobretot quan el nen ja es desplaça, camina i comença a enfilar-se per tot arreu. Cal anar educant als nens en els diferents riscos i perills perquè poc a poc siguin conscients del perill i s’autoprotegeixin. 

Posició al llit

Els 5 primers mesos de vida cal que el lactant dormi panxa enlaire. S’ha comprovat que aquesta mesura és preventiva de la mort sobtada del lactant. A partir dels 5 mesos els nens ja es donen la volta sols i van canviant ells sols de postura durant la nit.

Caigudes

No deixar mai el nen tot sol sobre el llit, encara que tingui pocs mesos, ja que es pot anar movent i caure a terra.

A partir dels 15 a 18 mesos als nens els agrada explorar, mirar, tocar, enfilar-se als llocs però en aquesta edat no són conscients dels perills per la qual cosa cal una supervisió constant.

Intoxicacions

Els nens petits es posen qualsevol cosa a la boca. Cal guardar en un lloc segur i fora del seu abast tots els productes tòxics com el lleixiu, detergents i medicaments. L’aiguarràs, el lleixiu i el salfumant són productes molt perillosos. Guardar sempre tots aquests productes en els seus envasos originals amb taps segurs de difícil obertura pels nens petits.

Perills durant el bany

Durant el bany no es necessita gaire aigua i sempre hi ha d’haver la supervisió constant d’un adult. També cal posar atenció amb la temperatura de l’aigua per evitar cremades. Evitar-ho és tan senzill comprovar primer la temperatura de l’aigua amb la ma i després posar-hi el nen a dins.

Al mar i a les piscines cal una vigilància extrema durant tota l’estona de bany.

Posició al cotxe

Des del primer dia els nens han de viatjar sempre protegits amb dispositius homologats adequats a cada edat.

Perills a la cuina

La cuina és l’habitació més perillosa de la casa. Quan s’està cuinant amb aliments calents als fogons el nen ha d’estar en una altra habitació amb altres familiars o ben protegit si estem sols. Cal posar molta atenció quan transportem líquids calents com sopa, cafè, etc. 

Cremades solars

Cal evitar estar més de 5 minuts seguits al sol durant l’estiu, especialment de 12 migdia a 5 de la tarda. Cal protegir la pell amb roba, barret i cremes solars protectores de factor 30 o superior, i aplicar-ne sovint.

Ennuegament

Abans dels 4 anys no és recomanable que els nens mengin fruits secs, sobretot pipes i cacauets, pel risc comprovat d’ennuegament. També haurem de vigilar amb les joguines que no tinguin peces petites que es puguin empassar.

Prevenció d’accidents en nens petits

En aquestes edats el nens es van fent més conscients dels perills. Cal seguir educant-los per tal que es vagin fent responsables i evitin situacions de risc. 

Al cotxe

És imprescindible que vagin protegits amb dispositius de seguretat homologats des que pugen al cotxe fins que baixen. 

Cops i caigudes

Els cops i les caigudes són molt freqüents, ja que els nens d’aquestes edats corren salten, s’enfilen… És bo que vagin aprenent a caure i protegir-se durant una caiguda. Com més caiguin més sabran caure. Si el nen pot córrer, saltar i jugar va adquirint més habilitat i destresa en els moviments i millora en l’estabilitat, seguretat en els moviments, i al final aprèn a protegir-se millor.

Atropellament

Cal anar-los educant en les normes de circulació. Cal molta atenció i supervisió de l’adult al carrer, a les cruïlles. Cal ensenyar-los a respectar els semàfors, mirar a banda i banda abans de creuar el carrer, utilitzar els passos de vianants… I sobretot, no creuar mai el carrer sols: sempre cal donar la mà a un adult.

Ofegament

És bo ensenyar els nens a nedar. I encara que sàpiguen nadar, cal una supervisió constant tant a la piscina i com al mar.

Intoxicacions

En aquetes edat els nens ja són més conscients del que poden portar-se o no a la boca però cal continuar tenint en lloc segur i inaccessible als nens els productes perillosos (lleixiu, detergents, aiguarràs…) així com medicaments i altres productes tòxics.

Accidents amb bicicleta

Si van amb bicicleta cal portar sempre casc, guants i roba adequada. Els adults també han de fer-ho, per protegir-se ells mateixos i alhora donar exemple.

Cremades solars

Si es va a la platja o a la muntanya cal protegir la pell amb roba, barret i cremes solars protectores de factor 30 o superior, i aplicar-ne sovint.

A la pràctica: Evitar accidents:

No es bo fer servir caminadors: augmenten el risc de caigudes i lesions.

Cal retirar o posar proteccions a taules cantoneres, mobles punxeguts.

Cal posar baranes a les escales.

No deixar mai cadires ni taules a prop de finestres.

Preguntes amb resposta

En quines cases és molt perillós utilitzar el típics caminadors per nens petits?

CORRECTE: En les cases amb escales ja que es poden produir caigudes molt greus.
INCORRECTE: Els caminadors no són perillosos.

En quina postura ha de dormir un bebè de menys de 5 mesos per tal de prevenir la mort sobtada del lactant?:

CORRECTE: De panxa enlaire.
INCORRECTE: De panxa a terra.

Quina és la primera causa de mortalitat entre l’any de vida i els 3 anys de vida?

CORRECTE: Els accidents.
INCORRECTE: Les infeccions.

Un nen de 1 a 3 anys té noció dels perills?

CORRECTE: Poca. Cal estar atén constantment pel risc d’accidents.
INCORRECTE: Els accidents són pocs freqüents en aquesta edat.

Si un lactant fa servir xumet, quin detall és molt important de tenir en compte?:

CORRECTE: No fer servir mai collars per aguantar-lo ja que són perillosos i poden ser fins i tot mortals si es queda enganxat amb algun objecte.
INCORRECTE: Que tinguin colors variats.