Escrit pel Dr. J. Sabrià (Pediatre)
La càries dental és un procés destructiu de la dent degut a l’acció corrosiva dels àcids produïts per alguns bacteris que viuen a la superfície de les dents en el que s’ha denominat placa bacteriana.
En presència de restes d’aliments, sobretot si contenen sucres, si són aliments de consistència espessa i adherent i es prenen entre hores, els bacteris es multipliquen ràpidament i degraden progressivament l’esmalt dental.
Aquests canvis són reversibles si en menys de 20 a 30 minuts la boca es neteja correctament.
0 a 6 anys
Les dents temporals comencen a sortir entre el mig any i l’any. Primer surten els incisius centrals inferiors, després els 4 incisius superiors, seguidament els incisius laterals inferiors, després el primers 4 molars de llet seguits pels 4 canins de llet i finalment entre els 2 i mig a 3 anys surten els 4 últims molars de llet. La dentició temporal consta per tan de 20 dents i s’ha completat en tots els nens cap els 3 anys de vida.
A partir dels 5 però habitualment cap els 6 anys comencen a caure les dents de llet, començant pels incisius centrals. És important saber que durant els 6 anys faran la seva erupció els 4 primers molars definitius al darrera dels últims molars de llet. Aquestes 4 dents ja no tenen recanvi, són fonamentals per mantenir la configuració global de la boca de manera correcta. En cas de càries és convenient empastar-les aviat per evitar problemes més grans i de més difícil i cara solució posteriors.
Per l’instauració correcte de l’hàbit de rentar-se les dents cal que els nens vegin que els seus pares ho fan correctament i cada dia, després de cada menjada. A partir dels 2 anys es pot iniciar l’ús del raspall de dents fen els pares el raspallat i deixant que, poc a poc, els nens ho vagin fent per ells mateixos. L’ús de pasta dental fluorada es pot iniciar cap els 4 anys.
Com a prevenció de la càries cal evitar el consum de begudes ensucrades i de caramels entre hores. Una altra mesura preventiva és el raspallat de les dents: cal fer-ho després de cadascun dels àpats principals.
Si hi ha alguna càries encara que siguin dents de llet cal anar al dentista. Si el nen col·labora, s’està quiet i econòmicament és possible, és aconsellable empastar les càries de les dents que encara estaran a la boca com a mínim 2 anys abans de que caiguin d’una manera fisiològica.
A partir dels 7 anys
A partir dels 6-7 anys els nens comencen a canviar les dents temporals per les definitives o permanents. Els primers canvis seran els incisius centrals i també es produirà l’erupció al darrera dels últims molars de llet dels 4 molars definitius anomenats molars dels 6 a 7 anys.
Les càries a les dents permanents s’han d’empastar com més aviat millor ja que és un procés irreversible, que va destruint poc a poc la dent.
A la pràctica: Com prevenir les càries?
|
Preguntes amb resposta
|
Bibliografia:
(Si hi ha algun llibre, recurs, joc, conte, etc., que il·lustri el tema o, fins i tot, ajudi a superar-lo).
Pediatria en Atención Primaria. Bras, J. De la Flor, J. 2ª edición. Masson Barcelona, 2007
https://sites.google.com/site/lesdentsdelsnens/presentaci Editat per l’Escola Jacint Verdaguer de Sils
https://sites.google.com/site/lesdentsdelsnens/per-qu-cal-tenir-les-dent-sanes. Editat per l’escola Jacint Verdaguer de Sils
http://ca.wikipedia.org/wiki/Dent
http://www.xtec.cat/recursos/salut/dents/dent1.swf
http://espaiescoles.farmaceuticonline.com/ca/8-12-anys/498-higiene-bucal-la-caries. Editat pel Col·legi de Farmacèutics de Catalunya – blogs.tv3.cat/quequicom.php?itemid=40157
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons