Una vegada hi havia nens malalts, massa malalts per tenir encara forces per somniar. Una vegada hi havia mestres als centres escolars dels hospitals. Una vegada hi havia un cirurgià i un psicoanalista. Una vegada hi havia un escriptor. Una vegada hi havia un fotògraf. Els professors, el cirurgià, el psicoanalista, l’escriptor i el fotògraf, un dia de gener, es van reunir a una petita aula de l’hospital Trousseau. I es van preguntar: no podríem fer alguna cosa junts? No podríem ajudar aquests nens malalts a trobar el camí de tornada als somnis? Aleshores el fotògraf va tenir la idea: els demanaré als meus amics fotògrafs que em donin les seves millors fotos i les mostrarem als nens. Aleshores l’escriptor va dir: recopilarem les paraules que sortiran d’aquestes imatges. Així, deien el cirurgià i el psicoanalista: redescobrir el somni és reprendre el diàleg amb la vida. Així que els professors de tot Europa ho van organitzar tot. (Erik Orsenya).
L’associació SI ON RÊVAIT té com a finalitat ajudar el nen malalt, hospitalitzat o al domicili, a fonamentar i reconstruir la seva vida escolar, afectiva i social. Proposa un procés pedagògic basant-se en la imatge fotogràfica, que busca restituir al nen el seu paper de «productor de pensament». Els membres de l’associació, que pertanyen a l’àmbit de la pedagogia, de la fotografia i de l’entorn hospitalari que estan interessats per la condició del nen malalt, asseguren amb la col·laboració la promoció i el desenvolupament d’aquesta pedagogia.
La creació de l’associació SI ON RÊVAIT, el maig del 2005, es va fer amb la finalitat de donar una personalitat jurídica a una organització ja existent que assegurava la logística i el desenvolupament del taller iniciat el 1998. Aquesta opció permetia, d’altra banda, posar al mateix nivell aquells que fan un treball pedagògic i aquells que fan possible i valoren el treball comú.
Des de fa molts anys, aquesta revista “Si on Rêvait…” (i si somniéssim…) l’editen un cop a l’any traduïda al francès.
Hi participen adolescents d’hospitals infantils de salut mental, l’aula de l’hospital clínic de Barcelona, Sant Pau, Fundació Orienta i de diferents hospitals de França entre d’altres.
Des de diferents llocs del món envien fotos a una organització de França i a partir d’aquesta, es fa una recopilació d’històries.
Els millors relats recopilats surten impresos a la revista.