Escrit per Charo Carrasco (Psicòloga)
Un bebè que dorm bé, és un bebè que descansa bé, que està actiu durant el dia, que està de bon humor i que té les condicions per estar receptiu per a rebre tot allò que ha d’aprendre al llarg del dia.
Ajudar i ensenyar a l’infant en aquest procés és vital pel seu bon desenvolupament i serà molt estructurador per ell i pels pares.
Hi ha criatures que, malgrat la instauració d’aquests hàbits, no aconsegueixen gaudir d’un descans saludable; és quan parlem que pateix trastorns del son.
Ensenyar la diferència entre el dia i la nit
Quan parlem de la son hem de saber que el bebè quan neix no té unes pautes preestablertes i el cicle de son-vigília no està instaurat. El petit dorm al llarg de les 24 hores del dia sense diferenciar el dia de la nit. Sabem que els cicles de son dels nens són més petits que el dels adults; durant les primeres setmanes són polifàsics i es reparteixen quasi per igual en fases d’una o dues hores durant el dia i la nit. Cal, però, a poc a poc anar-li ensenyant que durant la nit es dorm i durant el dia s’està despert. Durant la nit hi ha silenci, hi ha foscor, hi ha calma i quietud… I al contrari, durant el dia hi ha llum, soroll, moviment. Aquestes diferències ens senyalen quins indicadors hem de fer servir per ajudar al nen a diferenciar son de vetlla i què hem de fer quan volem posar a dormir al nostre nadó.
Com ensenyar al petit a dormir
És important oferir al bebè un ambient relaxat i amb poca llum per tal que el petit identifiqui i diferenciï els moment de son i relax, dels moments de joc, alimentació o passeig. Els pares han d’anar observant quins hàbits o rutines permeten al seu nen relaxar-se, com per exemple, banyar-lo, fer un massatge en un entorn càlid, acollidor i plàcid com pot ser la seva habitació, parlar fluix amb la veu de la mare o el pare que són tranquil·litzadores i donen confiança, l’ajudarà a identificar aquests moments amb el dormir. És important, des dels primers mesos de vida, que quan el bebè s’adorm el portem a la seva habitació, que serà l’ espai que la criatura identificarà com el lloc de dormir. Uns mesos després podrem cantar una cançó de bressol, explicar un conte i fins i tot tenir una estoneta de conversa amb ells que vagi possibilitant l’experiència de compartir emocions i sentiments. Aquests hàbits i rutines donen confiança al nen. És important que aquests moments vagin associats a sensacions agradables i de plaer.
Malsons i terrors nocturns
Els malsons són freqüents en els nens al llarg de tota la infantesa, tot i que hi ha períodes de més agudesa entre els 3 i els 6 anys. Un malson és un episodi que desperta al nen, el torna a l’estat d’alerta i li provoca ansietat, temor, neguit o por. No suposen cap perill físic pel nen i a mida que poden recordar i explicar el que somien i compartir-ho amb un adult disminueix l’estat d’angoixa i ansietat que els acompanyen. Els terrors nocturns també son part del desenvolupament infantil, però és una situació que desconcerta i espanta molt als pares. Durant aquests episodis els nens poden agitar-se i/o cridar però a diferencia dels malsons, el petit no interactua amb l’adult, està adormit. Cal protegir-lo dels cops que pugui donar-se amb els objectes del seu entorn en els moments d’agitació, evitar despertar-lo, no obrir els llums, abraçar-lo i tranquil·litzar-lo el màxim possible. A l’endemà no recordarà res.
Com, quan i a qui demanar ajuda
Si hem aplicat les pautes dels hàbits i rutines per anar a dormir i la criatura presenta problemes cal consultar per descartar problemes mèdics. El seguiment dels infants que es fa des dels serveis públics de pediatria i infermeria pediàtrica són la millor font de consulta que tenim a l’abast.
A la pràctica
|
Preguntes amb respostaEl nen pot dormir quan vulgui? Si parlem d’un bebè de mesos sí; però si volem que s’eduqui i aprengui hàbits de son rutinaris hem de distribuir i limitar les hores de son al llarg del dia. Si fa una migdiada llarga al final de la tarda serà difícil que tingui son a una raonable per allitar-lo. Puc jugar amb el meu fill quan arribo de treballar? Jugar amb els fills és un plaer compartit i sempre gratificant, però cal que siguem respectuosos amb la seva edat i les seves necessitats fisiològiques i no excitar-lo abans d’anar a dormir. El nen ens pregunta per què ell dorm sol i nosaltres junts. Aquesta és una pregunta que tots els nens fan en un moment o altre. Si l’experiència del nen ha estat que ell té el seu espai i els pares un altre, creixerà amb aquesta realitat i serà fàcil explicar-li les diferències de ser nen i de ser adult, de la seva habitació amb joguines, ninos, contes, de la dels pares com un espai més privat. No és aconsellable deixar que el nen s’adormi al llit dels pares i un cop adormit canviar-lo de llit; de petit pot ser relativament fàcil el canvi, però estem ensenyant un costum que al cap de pocs mesos costarà canviar i el nen el reclamarà perquè és el que li hem ensenyat i el que ha après. “Quan el meu marit treballa de nit, la nena dorm amb mi”. Aquesta és una realitat sovint estesa que ve afavorida per l’absència d’un dels membres de la parella. Cal ser igual de curosos que en la situació anterior i mostrar al nen quin és el seu espai, que busca la facilitat i la comoditat per dormir. Si el posem al llit quan uns dels pares no hi és, quan hi sigui i el retornem al seu llit, el fill es sentirà desplaçat, sol, irritat i enfadat. Al meu fill li agraden les pel·lícules de por però desprès té malsons. Què puc fer? És freqüent trobar-nos en la consulta situacions com aquesta. El nen presenta un desig clar de veure i/o escoltar situacions de por o tensió però el seu pensament encara no processa i diferencia amb claredat què són experiències inventades, creades artificialment. És quan es confon i allò amb el que ha pogut gaudir durant el dia es transforma en una experiència aterrant i impossible de diferenciar com una experiència no real quan dorm, esdevé un malson. En aquesta situació aconsellem que el petit no vegi la pel·lícula sol, que sigui una gratificació que li deixem tenir d’una manera esporàdica; val la pena triar dies en els que pugem dedicar un temps a tranquil·litzar-lo si el petit es desperta amb malsons. En situacions normals, després d’un moments d’agitació, de poder explicar-nos què ha somiat i que el puguem calmar, el nen reprèn el son i dorm tranquil·lament fins l’endemà. En aquelles situacions en les que perdura d’una forma constant, el neguit i la intranquil·litat, és aconsellable explicar al nen que encara és petit per veure aquestes pel·lícules i és convenient esperar a que sigui més gran. |
Referències Bibliogràfiques
Leach, P. (1994) “Bebé y Niño: Desde el nacimiento hasta los seis años”. Barcelona: Grijalbo.
Enllaços d’interès
Pàgina web: “Dormir sin llorar“. Arrticle Penn State University
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons