Escrit per Trini Sánchez (Treballadora Social)

La relaxació és útil per a destensar l’organisme i disminuir l’estrès mental i muscular.

La sensació de calma fomenta la seguretat, la confiança en un mateix, l’alegria i la il·lusió.

En aquest sentit pot ajudar a prevenir la timidesa, els tics, les crisis d’asma, les crisis d’angoixa i les pors a la infància.

Com que facilita la consciència psico-corporal, estar relaxats ens ajuda a la concentració i la memòria, permetent millorar la qualitat de l’aprenentatge.

Així, doncs, no és d’estranyar que moltes escoles incloguin activitats per fomentar la relaxació a l’aula. Són mesures terapèutiques alternatives que per alguns són molt beneficioses i, mai, seran contraindicades.

Com podem ajudar els nostres fills a relaxar-se a casa?

· Utilitzant tècniques i recursos per relaxar-nos

 Seria poc efectiu pretendre que el nostre fill fes alguna cosa sense ser nosaltres mateixos un exemple.

· Creant el moment i l’espai

Establint espais legitimats en la nostra vida familiar al llarg del dia per dur a terme activitats de relaxació. Inicialment fomentar la relaxació a casa és una activitat relacional, en que pares i fills comparteixen un moment d’exclusivitat fora de les exigències del dia. És un temps en que el present agafa una importància central i vital. Davant això és previsible que el vostre fill estarà encantat de que arribi aquest moment.

· Adaptant les activitats a la seva edat i la seva naturalesa

Els més petits gaudiran amb cançons, la nostra veu, escoltant un conte, el bany i el massatge. Prova amb activitats en repòs i en moviment per trobar la que més s’adapta a la seva naturalesa. El temps de la relaxació hauria de ser curt, 5 min, i ampliar a mida que la disposició del nen ho permeti. Preferentment una sessió al matí i una a la tarda. El que comença com un joc acaba sent una eina imprescindible pel benestar i creixement.

· És interessant anomenar-ho

“Ara anem a escoltar una cançó i a respirar amb els ulls tancats per relaxar-nos”… “Avui ens relaxarem imaginant que som una alga al mar i imitarem els seus moviments a l’aigua, tinc una música que t’agradarà” Això fa que ell mateix pugui identificar la relaxació com un recurs al que recórrer quan necessitin una mica de pau.

Propostes de relaxació

Hi ha mil possibilitats per incloure la relaxació en la vida familiar, L’important és que preserveu 10 minuts al dia amb el vostre fill i aneu experimentant amb quines tècniques connecta millor:

  • La respiració: La respiració és un ritme en dos temps, com el so del cor, és un intercanvi, de nutrició i alliberació, sense principi ni final que es necessiten mútuament. És la primera via d’accés a la relaxació. Pels petits la respiració abdominal és fàcil d’assolir.Ens estirem al terra o al llit i comencem per exhalar traient tot el aire dels pulmons per la boca, ajudant-nos amb la contracció de les abdominals, i fent que el nostre aire surti per la boca posant els llavis en forma de “o” petita i sentint el so que produeix. Per després inhalar pel nas, sentint que entra fresquet i omple tot el nostre cos de moltes coses (de llum, de pau, de colors, d’alegria,…). Podem ajudar a que el nen sigui conscient de la respiració abdominal posant una mà a la panxa, o posant un peluix. Una altra manera més dinàmica i lúdica és fent servir bombolles de sabó. Per fer-les s’ha d’exhalar molt lentament, això compleix perfectament els requisits perquè sigui una respiració conscient i relaxada. També podem seleccionar contes que incloguin moments de bufar, com ara “Els tres porquets”. Una altra combinació és compassar moviments del cos amb la respiració, pujar els braços quan inspirem baixar-los quan exhalem.
  • El cos: les carícies, les abraçades, el massatge són presents des dels primers moments de vida i són font de plaer i seguretat. Quan els nostres fills es van fent grans hem de continuar fomentant la consciència corporal. Això els permet desenvolupar l’auto-coneixement i la capacitat de buscar recursos interns.
    Podem explicar un conte i representar-lo a la seva esquena, simulant com corren els cavalls o com fa una pizza el forner.Podem tocar una peça de piano al seu cos, o fer rodar una pilota de tenis fent un massatge per la part posterior del cos.
    És molt important que el vostre fill aprengui a identificar quines parts del seu cos estan tenses i quines relaxades. Quan són petits podem fer servir imatges per ajudar-los: Un soldadet de plom molt ferm, una tortuga que s’amaga molt fort a dintre de la seva closca,o bé quan un gelat es desfà al sol.
    Podem introduir moviment amb una dansa que imiti amb el cos el moviment d’elements naturals: les branques dels arbres que es mouen amb el vent,  les onades del mar, animals,…
    També podem fer un recorregut guiat per diferents parts del cos i el nen posi la seva atenció en les parts que citem. En aquest recorregut podem afegir si volem una paraula per exemple “sento els genolls i estan relaxats. Sento les mans i estan relaxades,…”o bé només citar la part del cos.
  • La imaginació: Hi ha estudis que han demostrat com baixa el ritme cardíac només evocant moments feliços. Una relaxació molt plaent consisteix en buscar en el record situacions especialment plaents, perquè s’ha experimentat emocions molt positives: un aniversari, un dia de vacances, quan es va aconseguir un repte, etc. En aquesta evocació és important que apareguin elements que estimulin els sentits visuals, auditius, tàctils, olfactius,…
  • La música: La música ens ajuda a crear ràpidament el clima desitjat. Una audició musical pot ser en sí mateixa una sessió de relaxació. Podem triar fragments de música clàssica lents i tranquils, escoltar un sol instrument pot ser molt relaxant.
  • L’expressió plàstica: Pintar mandales és una pràctica relaxant i que ajuda a la concentració. També podem proposar als nostres fills fer una figura humana i pintar en colors com senten les parts del seu cos.

Referències Bibliogràfiques

Enllaços d’interès:

Recull de contes infantils: http://www.elhuevodechocolate.com/cuentos.htm

Dossier de mandales per a nens: http://www.pedagooogia3000.info/web/html/Ninos_pequenos_I.pdf

Article molt complert on s’explica amb detall les tècniques de la relaxació progressiva de Jacobson, la relaxació passiva i la relaxació autògena.

Article amb una proposta per inventar visualitzacions per a nens. http://www.canuca.es/fantasias-guiadas-para-ninos