VII Congrés Català de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència “Transicions, exclusions i soledats: desafiaments i respostes”
Els dies 28 de maig, 3, 4 i 11 de juny es va celebrar a Barcelona la 7a edició del Congrés Català de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, en format mixta presencial-telemàtic. L’organització del Congrés va anar a càrrec de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, amb la participació d’un ampli col·lectiu de professionals i institucions entre les quals es troba la Fundació Orienta.
En aquesta edició es va abordar un conjunt divers de problemàtiques sota el lema Transicions, Exclusions, Soledats: Desafiaments i Respostes”, des d’una perspectiva multidisciplinària i intersectorial. Partint de l’actual crisi sanitària, econòmica i social, i la seva repercussió en la salut mental de la població infanto-juvenil, s’ha incidit en les següents qüestions: la soledat de nens, joves i famílies durant el confinament; la problemàtica dels nens i joves migrants i tutelats per l’administració; la dels nens afectats per malalties minoritàries; la creixent demanda d’atenció en qüestions d’identitat de gènere a la infància i l’adolescència; les experiències de noves oportunitats formatives i el suport de les associacions de familiars atesos a la xarxa de salut mental.
El Congrés es va obrir amb la conferència inaugural “Construccions socials de l’adolescència: límits, formes i continguts. Una visió prospectiva” a càrrec del Dr. Francesc Xavier Altarriba. Posteriorment es va donar pas a quatre taules de presentació de ponències amb un debat posterior.
Un dels experts que hi van participar en la taula Soledats va ser el Sr. Alfons Icart, director científic de la Fundació Orienta, que va presentar la ponència titulada “Excés de normes parentals i dificultats de comunicació amb els fills“. Per últim, a la conferència de cloenda, en Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor, ens va parlar sobre “Com es perfila el futur en el nou escenari de la pandèmia?”.