El Periódico entrevista a Teresa Ribalta, Directora General Adjunta de la Fundació Orienta
Teresa Ribalta comenta que “Els psicòlegs i psiquiatres hem de sortir més dels despatxos i dirigir-nos directament als joves i les seves famílies”; necessiten informació per saber què fer quan no poden gestionar les emocions ells mateixos i han de demanar ajuda.
Normalitzar les malalties mentals
La Fundació Orienta realitza accions enfocades a que els nens i joves “perdin la por a anar al psicòleg”, com el programa “Salut i Escola”, que desplaça a infermeres a les escoles per interactuar directament amb els alumnes de manera més directa i personal.
La detecció precoç, una tasca pendent
Les visites a centres de salut mental van augmentant anualment, aquest fet demostra que “les famílies li estan perdent por i no tenen tants inconvenients en fer una consulta”, però certifica així mateix que el problema es què ho fan “massa tard, quan el problema és ja molt evident “.
Així, Ribalta manifesta que es troben casos de “noies amb anorèxia que arriben quan estan en un pes molt baix i no quan comencen a tenir problemes amb l’alimentació. I el mateix passa amb les depressions: alguns ja s’han autolesionat o tenen idees suïcides, símptomes greus que podrien haver-se impedit”.
Des de la Fundació Orienta incideixen en la necessitat de desenvolupar més campanyes i iniciatives dedicades a promocionar la salut mental i a informar les famílies i als propis adolescents, perquè es puguin detectar aquestes patologies de manera més precoç, el que farà més fàcil una possible cura.