Les retallades converteixen la salut mental a la “germana pobre” del sistema sanitari públic espanyol

La mitjana de professionals de la psicologia clínica a la Unió Europea és de 18 per cada 100.000 habitants, a Espanya és de 4 per 100.000.

Aconseguir una cita amb un professional de la salut mental a la Sanitat Pública pot arribar a ser una odissea. “Si a una persona amb depressió li donen una cita per d’aquí a tres mesos, d’aquí a tres mesos pot haver canviat totalment la circumstància aquesta persona”, defensa Nel González Zapico, president de la Confederació de Salut Mental Espanya.

Des de la Confederació Salut Mental Espanya asseguren que la salut mental és la “germana pobre” del sistema sanitari espanyol. La mitjana europea està en 18 professionals de psicologia clínica cada 100.000 habitants. No obstant això, el nostre país només compta amb 4 professionals per cada 100.000 habitants.

Hi ha una gran manca de recursos humans i això incideix que hi hagi moltíssima llista d’espera. Que cap persona es vegi obligada perquè no hi hagi els mitjans en el públic a haver de marxar al privat.

Acudir el privat eleva els costos de tractament a moltes famílies. I la situació empitjora en el cas dels menors amb problemes mentals. Espanya és l’únic país de la UE, juntament amb Bulgària, que no té una especialitat en psiquiatria infantil i juvenil.

“Tothom entén la diferència entre un pediatre i un metge de família. En psiquiatria seria el mateix”, explica la Dra. Eulàlia Anglada, psiquiatria infantil i terapeuta familiar de l’Hospital de dia de Gavà (Fundació Orienta).

Eulàlia és una de les professionals que demana al Ministeri de Sanitat la creació d’aquesta branca específica: “Diagnòstics com l’autisme, els trastorns del neurodesenvolupament, etc., com més aviat es diagnostiquin, millor pronòstic tenen, sense cap mena de dubte el tractament funciona millor i és més eficaç “.

Fa un any, totes les CCAA, amb el suport de tots els partits, van acordar la seva creació. Des del Ministeri de Sanitat asseguren que la salut mental és una de les seves prioritats. I afegeixen: la nova Estratègia de Salut Mental segueix, en tot moment, el model comunitari. No obstant això, aquesta especialitat segueix sense posar-se en marxa.