La lluita contra l’estigma
10 alumni UAB que treballen en l’àmbit de la Salut Mental, han publicat un article: La lluita contra l’estigma on ha participat Teresa Ribalta.
Durant la primera onada de la Covid-19, més d’un 55% de la població catalana ha tingut símptomes relacionats amb trastorns mentals. Posem en context aquesta problemàtica parlant de deu alumni UAB que treballen en temes vinculats a la salut mental, coneixerem els seus projectes, investigacions o iniciatives emprenedores, que contribueixen a lluitar contra l’estigmatització d’aquestes malalties.
Segons el projecte PSY-COVID, un estudi internacional d’un equip de 180 investigadors, liderat per la UAB, un 40% de la població catalana ha tingut símptomes vinculats a la depressió, un 38% de l’ansietat i un 28,7% mostraven somatització (altres símptomes associats amb l’estrès, mal de cap, problemes gastrointestinals…). Amb un factor de risc molt associat a l’edat i el gènere, ja que els joves i les dones han sigut la població més afectada.
Una de les conclusions del projecte és que la gent jove són un dels grups de població més afectats per la Covid-19 en termes de salut mental. Teresa Ribalta, psicòloga interna resident UAB ’98, és la directora General de la Fundació Orienta, institució monogràfica publica especialitzada en l’atenció integral a la salut mental de nens, adolescents i famílies de Catalunya. Actualment, els trastorns que més es troben són depressions, simptomatologia d’autolesions i d’ideació suïcida, trastorns de conducta alimentària i trastorns de l’espectre autista.
Teresa comenta “Ara és quan està sortint a la llum les conseqüències en la salut mental derivades del confinament. Els adolescents han de diferenciar-se dels pares i definir la seva identitat i la seva autonomia, han de creuar el pont cap a la vida adulta mitjançant el grup adolescent, i tota aquesta transició s’ha vist totalment amputada”.