Escrit pel Dr. J. Sabrià (Pediatre)

El pipí es comença a controlar voluntàriament a partir dels 2 anys.

Hi ha nens que ho fan abans i d’altres més tard.

El control del pipí a la nit s’ha d’haver aconseguit als 8 anys, i en cas que no sigui així, es recomana buscar l’ajuda d’algun professional, ja sigui el pediatra o un psicòleg.

0 a 2 anys

Els nens comencen a poder controlar voluntàriament el pipi i la caca cap els 2 anys. És habitual entre els 18 mesos i els 3 anys. El nen va madurant psicològicament i neurològica i arriba un moment en que és conscient de que té pipi o caca, és capaç d’aguantar-se i de fer força voluntàriament amb els músculs abdominals per fer una deposició a la gibrella o al wàter, i de relaxar els esfínters vesicals i alhora fer força amb la musculatura abdominal i pèlvica per fer pipi. Aquest és un procés fisiològic normal, que es dona en tots els nens i nenes entre els 18 mesos i els 3 anys.

A la pràctica:

Cal respectar el ritme del nen.

El bolquer es pot treure quan el nen ja és capaç de reconèixer que té pipi o caca i és capaç d’aguantar-se fins que arriba al wàter.

És normal que al principi li costi una mica i que hi hagi alguns fracassos.

El suport dels pares, l’alegria de tots quan ha sigut capaç de fer-ho, l’ajudaran a consolidar l’hàbit.

3 a 6 anys

En aquestes edats casi tots els nens ja controlen el pipi i la caca de dia però encara són bastants els nens als que se’ls hi escapa el pipi al llit. Això es degut a diferents factors com un tipus de dormir més profund, una maduració més tardana del control d’esfínters durant el son, certa predisposició hereditària. Quan el nen es desperta al matí amb el bolquer sec és millor ja treure-li i no tornar-lo a posar encara que hi hagi algun fracàs.

Si el nen té ja 4 anys o més i encara es fa pipi al llit per la nit és aconsellable treure ja els bolquers, posar absorbents con una tovallola gran sota el llençol i un protector del matalàs, oferir confiança i seguretat al nen de que en un moment o altre ja no es farà pipi i conservar la calma i la paciència.

Si al nen se li escapa el pipi tan de dia com de nit cal consultar al seu pediatre per descartar una infecció d’orina o alguna altra malaltia. Si el nen o nena ja controlava esfínters i comença a fer-se pipi al llit i a més fa molta quantitat de pipi cal anar al pediatre per descartar l’inici d’una diabetis.

Si a un nen de 4 o més anys se li escapa la caca (el que s’anomena encopresis) cal que consulti al seu pediatre i al psicòleg infantil ja que freqüentment aquest problema va associat a diversos trastorns psicopatològics.

A partir de 7 anys

A partir d’aquesta edat la majoria de nens ja controlen del tot els seus esfínters i de nit no es fan pipi al llit. Alguns dels que encara no han aconseguit controlar el pipí a la nit encara se’ls hi escapa fins als 7 o 8 anys. No és recomanable fer servir bolquers: cal posar absorbents con una tovallola gran sota el llençol i un protector del matalàs, oferir confiança i seguretat al nen de que en un moment o altre ja no es farà pipi i conservar la calma i la paciència.

A partir dels 8 anys si el nen encara es fa pipi al llit pot ser aconsellable una exploració psicològica especialitzada si el seu pediatre ho considera indicat o si els pares ho creuen convenient bé per aquest fet o perquè hi ha associats altres problemes de comportament, de les emocions, d’aprenentatge a l’escola, etc.

Preguntes amb resposta

Quan caldria treure els bolquers a un nen?

CORRECTE: Ja comença a donar-se compte que té pipi o caca i és capaç d’avisar abans de que se li escapi. Això passa casi sempre entre els 2 i 3 anys de vida tot i que alguns nens poden fer-ho uns mesos abans.
INCORRECTE: Quan fa els 2 anys.

Quan caldria treure els bolquers per la nit a un nen?

CORRECTE: Habitualment al mateix temps que se li treu de dia. Si a la nit es continua fent pipi es pot deixar el bolquer solament a la nit fins que ja controli i es llevi sec. Si als 4 anys encara se li escapa el pipi a la nit és millor treure ja el bolquer i posar protectors del llençol i empapadors.
INCORRECTE: Als 4 anys.

Si al treure el bolquer el nen encara es fa a vegades el pipi o caca a sobre que cal fer?

CORRECTE: No cal tornar a posar el bolquer. Millor donar-li temps i seguretat en que pot fer-ho ell sol. Tenir paciència, ja que és normal que hi hagi alguns fracassos al principi.
INCORRECTE: Tornar a posar el bolquer de seguida.

Quina d’aquesta dues coses és més important en l’educació d’esfínters dels nens?

CORRECTE: Respectar els ritmes maduratius de cada nen.
INCORRECTE: Aconseguir que als 2 anys i mig ja controlin la caca i el pipi.

Què és millor en l’educació dels nens per retirar els bolquers?

CORRECTE: Cal ser flexibles, pensar que hi haurà alguns fracassos. Aconseguir controlar els propis esfínters és un aprenentatge progressiu. El nen necessita sempre el suport, la confiança i el reforç positiu dels pares.
INCORRECTE: Cal enfadar-se amb el nen i renyar-lo si se li escapa la caca o el pipi un cop se li ha tret el bolquer.

Què és millor en l’educació per la retirada del bolquer?

CORRECTE: Explicar-li les coses al nen, parlar-li del que els pares volen fer, com ho volen fer i quan ho faran. Els nens de 2 anys entenen més coses de les que a vegades ens sembla als adults.
INCORRECTE: No cal explicar-les-hi res ja que són massa petits per entendre-ho.

Hi ha alguns nens que maduren més tard en el control del pipí durant la nit i encara se’ls hi escapa als 4 o 5 anys. Cal que portin bolquer a la nit en aquests casos?

CORRECTE: És millor que ja no porti bolquer. Cal posar un protector del matalàs, empapadors del pipí i transmetre-li seguretat i confiança en que en un moment o altre ho aconseguirà.
INCORRECTE: Cal seguir posant-li bolquers per protegir el llit.

Quin truco és útil per ensenyar al nen a controlar els seus esfínters?

CORRECTE: A partir dels 18 mesos alguns cops al dia, millor després de menjar, es pot asseure el nen a la gibrelleta o al wàter, en companyia dels pares, com un joc, sense forçar, per anar-lo acostumant.
INCORRECTE: Tenir-lo assegut al water o gibrella als 18 mesos molts cops al dia.