Escrit pel Dr. J. Sabrià (Pediatre)

Dormir és fonamental pel descans dels nens i nenes i és imprescindible per poder garantir un bon creixement i aprenentatge.

En cada etapa de creixement, les necessitats i les dificultats per dormir són diferents.

Si el seu fill té problemes amb el dormir, aplicant aquestes recomanacions no millora o a vostès hi ha alguna altra cosa que els preocupa és millor que consulti al seu pediatre.

Cada nen i cada família són diferents i cal estudiar cada cas per saber perquè seu fill/a no dorm bé i buscar entre tots, professionals i pares, la millor solució al problema.

0 a 2 anys
Té menys de 6 mesos

Durant el primer mes els bebès dormen quasi tot el dia, amb petits intervals desperts per menjar i relacionar-se amb els pares i germans. A partir de 1 a 2 mesos cada cop estan més desperts de dia i dormen unes hores seguides per la nit però encara pot ser que els hi calgui menjar 1 a 2 vegades a la nit. Cap els 3 a 4 mesos ja estan molta més estona desperts durant el dia. Dormen un estona a mig matí, una estona a mitja tarda i més hores seguides per la nit. Els lactants de menys de 6 mesos han de dormir panxa enlaire com a mesura de prevenció comprovada de la mort sobtada del lactant. A partir dels 5 mesos els nens ja són capaços de giravoltar ells mateixos i la postura al llit ja no és important. A partir dels 5-6 mesos el nen ja pot sortir de l’habitació dels pares per anar a dormir a una altra habitació, sol o amb altres germans.

A la pràctica: Aprendre a adormir-se sols:

-Cal posar el nen al seu llit quan encara està despert però tranquil, parlar-li suaument, acaronar-lo i sortir de l’habitació per tal que ell sol, poc a poc, s’adormi.

-Els nens han d’aprendre a adormir-se sols, al seu llit i a la seva habitació. Si el nen s’adorm en braços de la mare o el pare, s’adorm amb la seva mare al llit, s’adorm al menjador, quan es desperti per la nit plorarà reclamant la mateixa situació ja que no li han ensenyat a fer-ho d’una altra manera.

-Cal fer la mateixa rutina cada dia i respectar els horaris. Així el nen ja sap el que passarà i el seu cos s’habitua a uns ritmes.

-Si el nen es desperta a la nit i no té un plor preocupant cal esperar una mica per veure si es torna a adormir sol. Si no es calma cal anar-hi per veure si està bé, no té febre o algun altre problema. No és aconsellable portar-lo al llit dels pares ja que llavors s’acostumarà ràpidament i els propers dies es despertarà i plorarà reclamant el mateix.

Té entre 6 mesos i 1 any

En aquesta edat el nen ja pot dormir tota la nit sense tenir de menjar. Cal anar suprimint els biberons a mitja nit si és que encara en pren algun. Ha de dormir a la seva habitació. Ja no cal que dormi a l’habitació dels pares. Ha d’haver après a adormir-se sol.

Si plora no s’ha de deixar que s’instal·li a l’habitació dels pares sinó que cal intentar calmar-lo i no moure’l del seu llit. És important mantenir les rutines i els horaris regulars per tal que el cos del nen s’acostumi a uns ritmes de son-vigília.

L’acte d’anar a dormir ha de ser una estona agradable, quan els pares parlen amb el seu fill, li poden explicar contes, acotxen al nen i el deixen sol i relaxat, en silenci, en companyia d’ell mateix i dels seu somnis.

A la pràctica: Consells a l’hora d’anar a dormir:

-Els nens han d’aprendre a adormir-se sols, al seu llit i a la seva habitació. Si el nen s’adorm en braços de la mare o el pare, s’adorm amb la seva mare al llit, s’adorm al menjador, quan es desperti per la nit plorarà reclamant la mateixa situació ja que no li han ensenyat a fer-ho d’una altra manera.

-Cap posar el nen al llit quan encara està despert però tranquil, parlar-li suaument, acaronar-lo i sortir de l’habitació per tal que ell sol, poc a poc, s’adormi.

-Cal fer la mateixa rutina cada dia i respectar els horaris. Així el nen ja sap el que passarà i el seu cos s’habitua a uns ritmes.

-Si el nen es desperta a la nit i no té un plor preocupant cal esperar una mica per veure si es torna a adormir ell sol. Si no es calma cal anar-hi per veure si està bé, no té febre o algun altre problema. No és aconsellable portar-lo al llit dels pares ja que llavors s’acostumarà ràpid i els propers dies es despertarà i plorarà reclamant el mateix.

Té entre 1 i 2 anys

En aquestes edats l’activitat fascinant del dia, en que ja pot caminar sol, explorar, tocar, comunicar-se cada cop millor amb el llenguatge, fa que sovint doni llargues per anar a dormir o es desperti aviat al matí.

Entre els 1 i 4 anys és quan els nens estan més sovint malalts, amb freqüents refredats, febre per faringitis, infeccions d’orella, etc. Això fa que dormin malament quan estan malalts, es despertin a la nit, etc. Cal intentar en aquests casos tornar a les rutines regulars de menjar i dormir tan bon punt el nen vagi estan millor.

A la pràctica: Consells a l’hora d’anar a dormir:

-Cal conservar els ritmes i horaris regulars en el menjar i el dormir.

-Ha de continuar dormint a la seva habitació acompanyat de les seves mascotes i joguines.

-No és aconsellable deixar-lo dormir a l’habitació dels pares ja que ràpidament s’hi acostumarà i no voldrà o no sabrà adormir-se sol.

3 a 6 anys

En aquestes edats els nens han de dormir sols, a la seva habitació, durant tota la nit. Cal mantenir uns horaris regulars. Millor sopar una estona abans i fer alguna activitat tranquil·la abans d’ anar a dormir.

No és bo alterar molt els horaris el cap de setmana ja que llavors els hi costarà tornar a un ritme regular durant la setmana. Si al nen li costa adormir-se pot anar bé beure un vas de llet calenta o menjar alguna cosa abans d’anar a dormir.

7 a 10 anys

Els escolars han de poder dormir entre 9 a 11 hores cada nit. Cal mantenir uns horaris regulars. Millor sopar una estona abans i fer alguna activitat tranquil·la abans d’anar a dormir.

No és bo alterar molt els horaris el cap de setmana ja que llavors els hi costarà tornar a un ritme regular durant la setmana. Si al nen li costa adormir-se pot anar bé beure un vas de llet calenta o menjar alguna cosa abans d’anar a dormir. No oblidar-se del rentat de dents.

11 a 14 anys

Els adolescents tendeixen a tenir més son al matí i anar a dormir més tard. Cal intentar conservar uns horaris regulars i no alterar-los en excés els cap de setmana. Si el seu fill té problemes amb el dormir o a vostès hi ha alguna altra cosa que els preocupa és millor que consulti al seu pediatre.

Cada nen i cada família són diferents i cal estudiar cada cas per saber perquè seu fil no dorm bé i buscar entre tots, professionals i pares, la millor solució al problema.

Preguntes amb resposta

Quin és el millor lloc perquè el nen s’adormi?:

CORRECTE: Al seu llit, sol, després dels petons i paraules carinyoses de bona nit dels pares
INCORRECTE: Al llit dels pares, o al sofà, o en braços, ja que és indiferent.

Quin problema hi ha si a un nen de més de 6 mesos se’l adorm en braços?

CORRECTE: Que no aprèn a adormir-se tot sol i, si es desperta a mitja nit, reclamarà els braços novament ja que no sabrà adormir-se sol
INCORRECTE: No hi ha cap problema

Què es pot fer per prevenir que un nen de 1 a 3 anys es desperti cada nit plorant i demanant que l’ agafin i portin al llit dels pares?

CORRECTE: Ensenyar-lo, ja des del mig any de vida, a adormir-se sol i no agafar-lo de seguida si es mou o comença a plorar per tal que ell mateix aprengui a adormir-se tot sol
INCORRECTE: Cal portar-lo i adormir-lo al llit dels pares

Que cal fer si un nen menor de 3 anys que normalment dorm bé a la nit es desperta plorant i molt intranquil ?

CORRECTE: Mirar si té febre o té algun altre signe de molèstia com mal d’orella.
INCORRECTE: No cal fer res