Celebració del 20è Aniversari de la Revista de Psicopatología y Salud Mental del Niño y del Adolescente
El passat 6 d’octubre, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, es va celebrar a Barcelona el 20è aniversari de la Revista de Psicopatología y Salud Mental del Niño y del Adolescente vinculada a la Fundació Orienta.
L’acte va ser presentat per Antoni Bassas, periodista de dilatada experiència als mitjans de comunicació de Catalunya.
Teresa Ribalta, directora General de la Fundació Orienta, i Montserrat Gibert, presidenta del patronat de la institució, van obrir l’acte de celebració. La sessió va estar formada per tres taules dedicades a la infància, l’adolescència i les revistes científiques.
La primera taula va tractar sobre vulnerabilitat i desemparament a la infància: experiències a Amèrica Llatina, organitzada per Cayetano G. Castrillón (Sevilla) i Lourdes Busquets (Barcelona). Va comptar amb les ponències de Hilda Botero (Colòmbia), Carmen Rosa (Perú) i Aline Pinto de Silva (Brasil), que van reflexionar sobre la seva experiència clínica i comunitària amb la infància als seus països respectius.
Seguidament, es va abordar l’adolescent al seu món i al món, a càrrec de dos referents en la comprensió i l’assistència de l’adolescent, Lourdes Fañanás, de la Universitat de Barcelona, i Asunción Soriano, psicoanalista amb àmplia experiència en l’assistència pública amb adolescents en risc.
La tercera taula es va centrar en una reflexió de la situació actual i de futur de les revistes especialitzades, coordinada per Carles Pérez Testor, de la Universitat Ramon Llull. Hi van dialogar Rosa Jaitin, directora d’APSYLIEN (Lió) i Xavier Costa, cap de redacció de la Revista.
X Premi de Recerca en Salut Mental Infantil i Juvenil
El Jurat, presidit honoríficament per la Il·lustríssima Senyora Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, i integrat per Alfons Icart (President), Àngels Martos, Cayetano García Castrillón, Alberto Lasa, Jorge Tizón i Rubén Gualtero (Secretari), després d’una deliberació en què va haver de pronunciar-se sobre 15 treballs presentats i admesos a concurs, va decidir:
En primer lloc, atorgar un ACCÈSIT, dotat amb sis-cents euros, patrocinat per la Fundació Orienta al treball titulat: Detecció precoç de desviacions i promoció de les habilitats socials del lactant amb l’escala ADBB durant el seguiment pediàtric, de Nahir Bonifacino, Germán Lezama, María Nauar, Natalia Llaguno i Sandra Simó.
En segon lloc, el Jurat va decidir atorgar un segon ACCÈSIT, dotat amb sis-cents euros, patrocinat per la Fundació Orienta al treball titulat: Anàlisi de l’evolució del consum d’alcohol i cànnabis en estudiants de 12 a 18 anys a Eivissa (2018-2022) , d’Elena Ribas, Belén Alvite i Carles Pérez-Testor.
Finalment, el Jurat va decidir atorgar el X PREMI, patrocinat per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i dotat amb sis mil euros, a la feina titulada: L’impacte de la pandèmia en el desenvolupament infantil als 18 mesos d’edat, de Marta Gomà, Adriana Oliván, Emma Prims, Josep Ferrer, Maria Martínez, Eulàlia Arias i Antonia Llairó.
Per finalitzar, va lliurar el X Premi de Recerca Salut González, regidora de salut de l’Ajuntament de Sant Boi i Rubén Gualtero, antic cap de Redacció de la Revista, premi patrocinat per l’Ajuntament de Sant Boi.
Va tancar l’acte el director de la Revista, Alfons Icart.
A tots ells, moltes felicitats. En el proper número 43 (abril 2024), trobaran els treballs guardonats.