Teresa Ribalta, entrevistada per Ràdio Castelldefels: com ha afectat la Pandèmia en la salut mental de nens i adolescents?

El passat dimarts dia 23 de juny de 2020 Teresa Ribalta, Directora Adjunta de la Fundació Orienta va ser entrevistada per Anna López de Radio Castelldefels.

L’entrevista va estar enfocada a analitzar com ha afectat la Pandèmia en la salut mental de nens i adolescents.

Es van comentar els aspectes positius com la resiliència de moltes famílies davant l’adversitat generada per la Pandèmia. I també com el fet compartir més temps junts durant el confinament ha reforçat més els vincles positius entre pares i fills. Tot i això, també hi ha hagut aspectes negatius. Al contrari, les famílies amb problemes de relació han pogut veure agreujats els conflictes en el temps de confinament. Moltes vegades les famílies més fràgils i vulnerables són les més afectades per les crisis.

Problemàtiques com els trastorns d’alimentació també s’han agreujat. En canvi, altres dificultats com son fòbies o trastorns de l’espectre autista es preveu puguin recaure amb la reincorporació a la nova normalitat els propers mesos. Des del punt de vista de la innovació, la crisi ha impulsat i accelerat canvis en pocs mesos.

La telemedicina amb els pacients i les videoconferències per les interconsultes entre professionals en són un clar exemple. Tot i això, es preveu una onada de demanda en salut mental a partir de l’entrada a la nova normalitat.

Els professionals de salut mental s’estan preparant per atendre nombroses situacions derivades de dols no resolts o de problemes derivats per la crisi generada a causa de la pandèmia.