L’Hospital de Dia de Miralta (Fundació Orienta), té un conveni de col·laboració amb l’hort social comunitari Sant Ildefons (Cornellà), per utilitzar l’agricultura urbana com una eina més d’ús del treball amb els adolescents que pateixen un problema de salut mental.
Aquest projecte te com a objectiu aprofitar aquests els recursos de la terra d’aquets horts per a generar-hi productes d’autoconsum, i al mateix temps reforçar els lligams socials i de comunitat dels participants, ajudant a gestionar l’estrès,… fomentant la seva confiança i autoestima, contribuint així a la seva salut.
El valor social i la relació amb l’entorn és un dels trets diferencials i es una de les raons de que la Fundació Orienta – Hospital de Dia Miralta, ja formi part d’aquest gran col·lectiu.
Txema Cabañas és educador d’aquest Hospital de Dia i, un cop per setmana, acompanya als usuaris a l’hort. Són adolescents de 12 a 17 anys amb problemes de salut mental.
Venir a l’hort és una més de les activitats terapèutiques del seu tractament. L’hort els proporciona eines molt positives: surten d’un espai tancat, fan una activitat de cara a la comunitat, aprenen certs hàbits laborals, es relacionen i adquireixen habilitats socials… La producció de verdures no és el més important en el nostre cas, sinó que aquí se senten útils, molts d’ells tenen l’autoestima molt baixa.
L’hort social Sant Ildefons va néixer al 2015 com a instrument de suport emocional a les persones més afectades per la crisi, gràcies al conveni entre l’Ajuntament de Cornellà i Humana Fundación Pueblo para Pueblo, entitat sense ànim de lucre que gestiona part de les donacions de roba usada al municipi.