Escrit per Susanna d’Ambrosio (Psiquiatre)

Tots els mamífers troben en les seves mares l’aliment que necessiten des del primer moment: al mamar el nadó reforça els seus vincles amb la seva mare i, a través d’ella, amb el grup al qual pertany.

Al llarg de la història i en diferents llocs i cultures, els artistes s’han inspirat en la parella lactant mare-fill, per expressar dues ànimes que són un.

Aquesta unió dura un temps curt però és una relació molt intensa: mare i fill comparteixen una compenetració absoluta que pot provocar un profund efecte en tots dos.

Alletar un nadó consisteix a donar i rebre d’un mateix, molt més que en donar i rebre llet.

Beneficis de la lactància materna

Segons l’Organització Mundial de la Salut «La lactància natural és una forma sense parangó de proporcionar un aliment ideal per al creixement i el desenvolupament sans dels lactants; també és part integrant del procés reproductiu, amb repercussions importants en la salut de les mares». Molts estudis científics ha revelat que la lactància materna exclusiva durant 6 mesos és la forma d’alimentació òptima per als lactants. Posteriorment han de començar a rebre aliments complementaris, podent continuar la lactància materna fins als 2 anys.

La lactància materna permet el contacte físic estret entre la mare i el nadó. És un moment d’intimitat, de compartir, i de poder-se mirar amb tranquil·litat. El contacte pell amb pell estimula la vinculació amb el beu i posa les bases del vincle afectiu, que es crea en els primers anys de vida i que és essencial per a la construcció de la identitat. En aquesta posició, el beu se sent segur i protegit, sent els braços de la mare, escolta el batec del seu cor, el ritme de la seva respiració, la seva olor i la seva calor. Aquest vincle inicial i depenent ajudarà a que desenvolupi en el futur la independència necessària per al creixement, així com una bona autoestima basada en la imatge que els seus éssers estimats li tornen.

Quan l’alletament no és possible

La lactància materna comporta un aspecte relacional amb el nadó que és imprescindible per al seu desenvolupament. Quan l’alletament no és possible, el mateix ritual i postura es poden dur a terme en donar el biberó. D’aquesta manera, tots els beneficis emocionals que depenen del contacte i la relació, es donaran de la mateixa manera, si l’alimentació amb biberó, es porta a terme, mantenint les mirades, el contacte, les carícies, les paraules, els somriures i bressolant al nadó com es faria al donar el pit.

Producte idoni, econòmic, net i sempre a punt

La composició de la llet materna varia enormement en el propi context de la presa, en el transcurs de la presa, en el transcurs de la jornada i segons l’alimentació de la mare. A mesura que el nadó creix, la llet es va adaptant a les noves necessitats mentre l’intestí va augmentant la seva capacitat de digestió. La llet materna està disposada per a la presa, a la temperatura adequada, disponible en qualsevol moment i lloc on es trobi la mare i és gratuïta.

Beneficis per la mare

Molts dels efectes són immediats: als pocs minuts de donar a la llum, la succió del mugró afavoreix el despreniment de la placenta i el retorn de l’úter a la seva mida i ubicació naturals. L’estimulació del mugró afavoreix la contracció uterina i disminueix el risc d’hemorràgia; la lactància no lesiona el teixit mamari. Durant la lactància la majoria de les dones no tenen menstruacions: es perd més quantitat de ferro en l’hemorràgia menstrual que en la lactància. A mig i llarg termini, les mares que donen el pit, s’aprimen amb més facilitat: la producció làctia utilitza i arrossega les reserves greixos de la mare; alletar prevé el càncer d’ovari i de mama, prevé l’osteoporosi, disminueix el risc de fractures i deformitats òssies a partir de la menopausa.

Altres propietats

És un líquid amb grans propietats antisèptiques i curatives, especialment en afeccions de la pell. Quan el beu té l’anomenada “crosta de llet”, aquesta s’estova i cau amb més facilitat si se li aplica llet materna; les afeccions oculars que presenten els nounats, es curen amb rapidesa i bé si es renten amb llet materna; la mateixa llet ajuda a desprendre les cos-tretes que es formen i peguen les parpelles. Si la cicatriu del cordó umbilical triga a tancar-se, col·labora en la seva cicatrització.

Respecta el medi ambient: no necessita embolcall de paper, plàstic, no contamina, no consumeix les fibres, els lleixius o el petroli per a la seva fabricació i distribució.

Cal tenir present que:

  • Donar el pit no és una cosa que es fa al nadó, és una cosa que es fa amb el nadó. El nadó ha d’assimilar que la llet és el que necessita i que la llet la pot aconseguir des de la mare: ha d’aprendre com agafar-se al pit, com ajustar la quantitat, a escopir i empassar sense desesperar-se, i tornar-se a agafar per seguir menjant.
  • Aquest esforç obté recompensa: no només la llet, també la fragància envoltant de la mare, els seus ulls, la seva veu, en contacte amb la pell i la seva presència atenta.
  • La mare ha d’aprendre a estar còmoda amb el seu nadó, a llegir els seus senyals, els seus estats d’ànim i proporcionar una resposta. La sensibilitat adquirida durant la lactància dura fins després del deslletament i es converteix en el fonament d’una relació per a tota la vida basada en donar i rebre, una aguda sensibilitat per les emocions i necessitats de l’altre.
  • L’aspecte relacional és present i no cal oblidar-lo mai. En aquelles situacions en què la lactància materna no és possible cal recordar que mirar-se, tocar-se, acariciar-se, parlar i somriure representen una part fonamental de la lactància, encara que sigui a través d’un biberó.

Preguntes amb resposta

Quines propietats té la llet materna?

La llet materna és un fluid subjecte a ritmes, alimentació, situació de repòs i estrès, amb una composició variable. El calostre és la primera secreció després del part (3-4 dies): de color groc, consistència espessa, té un altíssim contingut proteic, especialment d’immunoglobulina A d’elevat efecte protector: entapissa completament les parets del seu aparell digestiu i el dota d’un sistema immunitari únic i dissenyat especialment per i per a ell. Impedeix que els gèrmens patògens penetrin a través de la mucosa intestinal.

Què és la llet de transició?

La llet de transició és la secreció làctia fins al final de les dues setmanes, en la qual va disminuint les immunoglobulines i les proteïnes totals i augmenten la lactosa, greix i calories.

Què és la llet madura?

La llet madura és la secreció làctia pròpiament dita, formada al 88% per aigua, i la resta per lípids -Proporciona el 50% de les calories i la seva absorció intestinal és òptima. Conté també colesterol, el que es pensa que pot influir en la capacitat posterior de controlar els nivells de colesterol- proteïnes, hidrats de carboni- el principal és la lactosa, metabolitzada a galactosa, essencial per a la maduració del sistema nerviós central- minerals, vitamina B12.

Referències Bibliogràfiques

Llibres:

“Amamantar a su bebé”. Karen Pryor, Gale Pryor. Ediciones Medici

“Lactancia materna. La mejor opción”. Anna Sanés. Morales i Torres editores, s.l.

Pàgines web:

Organització Mundial de la Salut. http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/es/