Escrit pel Dr. J. Sabrià (Pediatre)

L’hàbit de rentar-se les dents després de cada àpat principal es pot aprendre des de petit.

És important donar exemple ja que si els nens veuen que els seus pares es renten les dents ells, d’una manera natural, ho voldran imitar.

Les dents de llet

Les primeres dents surten entre els 6 mesos i l’any de vida. Comença la dentició amb els incisius centrals inferiors i aniran sortint dents de llet fins els 3 anys en que ja es té tota la dentició temporal (també dita dents de llet) que consta de 8 incisius, 4 ullals i 8 molars. En total són 20 dents. La dentició temporal no té premolars.

Les dents de llet també poden patir càries. Els odontòlegs (dentistes) aconsellen empastar una dent temporal si encara estarà a la boca més de 2 anys, es a dir, no ha de caure de manera fisiològica abans de 2 anys (per exemple, una nena de 8 anys que té una càries en un molar de llet és aconsellable empastar-lo ja que els molars de llet no cauen fins el 11 a 13 anys).

Les dents definitives

Entre els 5 i 7 anys comencen a caure les dents temporals i són substituïdes per les permanents, més grans, d’un color una mica més fosc. En el lloc dels molars de llet sortiran, entre els 10 a 13 anys, els premolars definitius però abans d’això, quan el nen té 6 a 7 anys, sortiran el primers molars definitius al darrera dels molars de llet. L’erupció d’aquests molars habitualment no fa mal i el nen no ho nota. Cal saber que aquests molars definitius dels 6 a 7 anys no tenen recanvi i per tan, en cas de càries, és important empastar la dent aviat abans no es deteriori en excés i calgui extreure la dent alterant la dinàmica d’oclusió de tota la boca i la posició de les dents.

Com ensenyar els nens a rentar-se les dents i educar aquest hàbit

Des dels 3 anys els nens han de disposar del seu propi raspall de dents. Si no s’empassen la pasta dental, a partir dels 3 a 4 anys ja poden fer servir pastes fluorades infantils o d’adults. Cal ensenyar-los la tècnica del rentat de dents fent anar el raspall d’amunt cap avall. Actualment hi ha raspalls elèctrics, molt eficaços, que poden utilitzar els nens grans i adolescents.

Els pares han de ser insistents i persistents per tal que cada dia es rentin les dents després dels àpats. Les dents s’han de rentar poca estona després d’haver menjat per tal de no donar temps als bacteris de la boca a créixer ràpidament, alimentats amb les restes del menjar, i produir àcids corrosius que destrueixen l’esmalt dental i després la dentina.

Menjar aliments i begudes ensucrades entre hores augmenta molt la possibilitat de tenir càries alhora que altera la sensació de gana i afavoreix la diabetis i l’obesitat. Per tan, és millor reservar aquests aliments per situacions excepcionals, com festes, aniversaris, etc.

(A la pràctica) Per prevenir la càries dental:

1.- Evitar el consum de begudes ensucrades i aliments enganxosos amb alt contingut de sucres entre menjades.

2.- Raspallar-se les dents correctament utilitzant pasta fluorada després dels 3 àpats principals (esmorzar, dinar i sopar).

Preguntes amb resposta

Són necessàries les begudes ensucrades per alimentar-se bé?

CORRECTE: No són indispensables, millor reservar-les per festes o aniversaris.
INCORRECTE: Es poden prendre a totes hores.

Hi ha algun problema per anar picant entre hores?

CORRECTE: SÍ, afavoreix l’obesitat, dificulta fer una dieta equilibrada i provoca càries dental.
INCORRECTE: No, el cos ja s’hi acostuma.

Per què és important raspallar les dents als pocs minuts de cada àpat?

CORRECTE: Perquè s’eliminen les restes de menjar i molts bacteris de la placa bacteriana abans que aquests tinguin temps de destruir l’esmalt dental.
INCORRECTE: És el mateix raspallar les dents al poc d’haver menjat que fer-ho al cap de dues hores.

És bo fer servir pastes fluorades per raspallar-se les dents?

CORRECTE: SÍ, el fluor ajuda a enfortir l’esmalt dental.
INCORRECTE: No cal que les pastes dentals portin fluor.

En quina direcció cal moure el raspall de dents per fer una neteja correcta?

CORRECTE: De dalt cap a baix.
INCORRECTE: És indiferent.

Perquè cal empastar una dent quan té càries?

CORRECTE: Perquè quan hi ha càries aquesta ja no es cura i avança més o menys ràpid. Si la càries és petita serà més fàcil i ràpid d’empastar.
INCORRECTE: No hi ha cap pressa per empastar una dent amb càries.

Quan comencen a sortir les dents temporals o de llet als nens?

CORRECTE: A partir dels 6 i els 12 mesos. Els incisius centrals inferiors són els primers a sortir.
INCORRECTE: A partir dels 12 mesos

Quan es completa la dentició temporal o de llet?

CORRECTE: Als 3 anys tots els nens tenen ja les 20 dents temporals: 8 incisius, 4 canins i 8 molars de llet.
INCORRECTE: Fins als 5 anys van sortint dents de llet.

A quina edat surten els primers molars definitius?

CORRECTE: Cap els 6 a 7 anys, al darrera del molars de llet. És l’anomenat queixal dels 6 anys, ja definitiu, important per mantenir al seu lloc les altres dents i que cal empastar aviat en cas de càries ja no és una dent definitiva i per tan ja no té recanvi.
INCORRECTE: Cap els 10 a 12 anys