Fundació Orienta va participar en la Diada per a la Salut Mental a la ciutat de Gavà el passat dia 7 d’octubre amb els equips de CSMIJ i Hospital de Dia per a adolescents.

La jornada es va realitzar en el Parc de la Torre Lluch on les entitats vam organitzar activitats lúdiques en cada un dels estands i en l’espai del parc. Les activitats van ser encaminades a la prevenció, promoció i la cura de la salut mental.

A l’estand de Fundació Orienta vam dur a terme diferents activitats lúdiques i reflexives per a infants, adolescents i famílies amb l’objectiu de promoure la cura de les emocions i amb la finalitat de prendre consciència de la seva importància per tenir una salut mental en equilibri.

També vam realitzar la lectura del manifest per les diferents persones que participem en la Taula de Salut Mental de la ciutat amb el lema: “Salut Mental, Salut Mundial: un dret universal”.

Vam gaudir d’una jornada joiosa on l’esperit col·laboratiu entre les diferents entitats va ser palès. Vam potenciar la cohesió i les fortaleses del treball en xarxa dels diferents equips a la ciutat de Gavà.

El dia 11 d’octubre en el marc de les activitats organitzades pel dia de la Salut Mental, el CSMIJ de Castelldefels de la Fundació Orienta es va fer present a través d’un espai de consultes i d’informació a càrrec dels professionals del centre; espai d’intercanvi amb la comunitat emmarcat per activitats de promoció, prevenció i conscienciació sobre Salut Mental.

També va participar a Ràdio Castelldefels Trini Sánchez, treballadora social del CSMIJ, per parlar de les activitats que duríem a terme pel Dia Mundial de la Salut Mental.

Taller de ràdio:

El 10 d’octubre passat, Dia Mundial de la Salut Mental, un grup d’adolescents del CSMIJ del Prat va anar a la ràdio local a gravar un programa al voltant de l’estigma i els mites sobre la salut mental, per així visibilitzar i reivindicar sobre aquest col·lectiu el que hi ha tants prejudicis.

Es van donar algunes dades estadístiques sobre la realitat actual a Espanya, a més de desmuntar els 7 mites més comuns. Sens dubte, es va debatre, van compartir algunes experiències, sentiments i opinions per part d’usuaris i professionals.

Taller del somni:

Segons la Societat Espanyola de Neurologia, entre un 20-48% de la població espanyola patirà problemes per iniciar o mantenir el son. D’aquests, com a mínim un 10% són crònics i greus. Menys d’un terç de les persones amb insomni busquen ajuda professional.

Per això, amb motiu també de la reivindicació del Dia Mundial de la Salut Mental, es va realitzar un taller teoricopràctic sobre el somni, gratuït i obert a tota la població del Prat de Llobregat. En ell, de manera divertida i senzilla, els assistents van aprendre 4 claus que necessitem per mantenir un somni sa i reparador: el maneig de la regulació circa diana, la pressió homeostàtica, l’estat d’ànim i l’aprenentatge associatiu.

A més de comprendre en què consisteixen aquestes àrees, els assistents van marxar amb tècniques i recursos pràctics a emprar des d’aquell mateix dia, per tenir un somni reparador. Així mateix, durant la tarda es van deixar infografies sobre aquestes claus perquè les persones que no poguessin assistir poguessin beneficiar-se també d’aquests coneixements.

NP Sueño (sen.es)

Com cada any, els CSMIJ i Hospitals de Dia de la Fundació a l’Hospitalet hem participat de manera activa en l’organització i els actes en motiu de la celebració del dia Mundial de la salut mental. 

Ha estat una bona oportunitat per estar en contacte amb els professionals, els nens, joves i famílies ateses pels recursos i serveis de salut mental de la població. 

La Fira d’Entitats de Salut mental de Catalunya, que organitza cada any la Facultat d’Infermeria i que es realitza al Campus Universitari de Bellvitge és una trobada per donar a conèixer i despertar l’interès per la nostra feina als futurs professionals sanitaris. Les nostres infermeres van poder compartir amb les companyes quina és la tasca dels nostres serveis i quines són les funcions pròpies d’infermeria.

Aquest any la Mostra de serveis i Entitats de Salut Mental de l’Hospitalet que cada any organitza l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de l’Hospitalet tenia un caire/connotació/importància molt especial, ja que es commemoraven el 25è aniversari de la seva creació. Ens alegrem d’haver pogut felicitar-los i acompanyar-los en un dia tan especial. 

Els Jocs de Fira de la carpa de l’Hospital de Dia i el taller de String Art dels CSMIJ van ser tot un èxit. 

El 25 d’octubre es va fer una Webinar “Com gestionar l’ús del mòbil i les noves tecnologies amb els nostres fills/es” dirigit a famílies i tutors que tinguessin relació amb nens, nenes i adolescents.

A càrrec de Lidia Edo, psicòloga clínica del CSMIJ de Castelldefels i Manel Aboal, educador social de l’Hospital de dia de Miralta.

Es va parlar genèricament de l’ús de les TIC (mòbils, internet, xarxes socials, videojocs) i específicament de l’ús de mòbil distingint entre ús, abús i dependència. La ponència estava dividida 3 parts: aproximació conceptual, riscs d’abús segons les edats dels infants i joves i finalment d’estratègies per poder supervisar per part dels pares el temps, continguts i l’ús general d’aquests dispositius (controls parentals presencials o tecnològics).

Finalment, vam dirigir a les webs de Fundació Orienta i Pantalles amigues perquè puguin aprofundir més i es van contestar a totes les preguntes que ens van fer els participants.

La “1a Trobada Compartint experiències 2023. Noves oportunitats” organitzada pels serveis de la Fundació Orienta en l’Hospitalet (CSMIJ Nord i Sud i Hospital de Dia Collblanc i Hospital de Dia Miralta) el passat divendres 27 d’octubre, va estar un èxit de participació. Més de 40 persones procedents de diversos serveis i entitats del territori es van apropar a l’Auditori del CSMIJ Nord per fer xarxa i compartir inquietuds i coneixements.  

La trobada, pensada en format participatiu, va constar de dos blocs, un primer de presentació dels dispositius i dels nous perfils professionals que s’han incorporat a ells i, un segon bloc, en el que es van exposar, mitjançant tres tallers, els programes comunitaris, el programa salut i escola i el programa d’atenció a la crisi.  

Les persones assistents, professionals tant de l’àmbit de la salut com dels àmbits de serveis socials, educatiu i també associatiu van enriquir la trobada.  

L’alta satisfacció dels participants i el desig de la Fundació de promoure aquest tipus d’espais d’intercanvi són motors per començar a treballar de cara a consolidar aquesta jornada com una trobada anual. 

MÓN POSSIBLE

Cal parlar de salut mental

La pandèmia de la Covid ha fet aflorar un greu problema de salut mental en adults i menors. Una seqüel.la que encara continua. La part positiva és que n’hem començat a parlar, perquè fins ara aquestes qüestions s’havien considerat un tema tabú.

Hi reflexionem a Món Possible amb la nostra especialista en Educació, Sílvia Penón, la psicòloga Teresa Ribalta, directora de la Fundació Orienta, i amb la infermera Marta Montero, d’Atenció Primària a l’Anoia, on han posat en marxa un programa d’atenció a la salut mental dels adolescents.