25è aniversari de l’ACPEAH
(Associació Catalana de Professionals de l’Educació en l’Àmbit Hospitalari)
El passat 21 d’octubre de 2022, es va celebrar el 25è aniversari de l’ACPEAH (Associació Catalana de Professionals de l’Educació en l’Àmbit Hospitalari).
L’acte va tenir lloc als Serveis Centrals del Departament d’Educació de Barcelona, una Jornada amb diferents activitats, una d’elles, la Taula rodona “L’atenció educativa a l’alumnat malalt o hospitalitzat: un dret, una necessitat, un luxe…” moderada per en Jaume Cela, mestre, pedagog i escriptor, on va haver-hi molts participants, un d’ells va ser el Sr. Alfons Icart, Psicòleg i psicoanalista per part de la Fundació Orienta.
La xerrada es va centrar en la integració del docent en la dinàmica de l’Hospital de dia per a adolescents, en l’atenció educativa que rep l’infant o adolescent ingressat parcialment en un Hospital de dia de Salut mental i com té una continuïtat educativa amb el docent des del primer moment d’ingrés, afavorint poder retornar al seu centre escolar, una vegada donat d’alta.
Els participants van explicar com encaixa una aula hospitalària en un hospital de dia i quines dificultats es troben per mantenir el vincle entre l’escola i família, de les dificultats que pot tenir un alumne quan torna a l’aula.
L’atenció educativa a l’infant i a l’adolescent que pateix algun trastorn mental o situació de crisi greu o altres patologies associades a la Salut Mental, és un dret que cal garantir i que pretén afavorir la continuïtat educativa, així com ajudar a pal·liar la situació de desavantatge en la que es troben.
Parlem d’ingrés parcial o diürn o d’ingrés total, en funció de les necessitats terapèutiques de l’infant o jove. Aquest, comptarà amb el suport, dins un equip interdisciplinari, de la figura del docent. En ambdós casos, i en funció de la valoració de les seves necessitats i possibilitats, el docent haurà de promoure una atenció, que afavoreix la continuïtat escolar i el retorn al centre. S’haurà d’organitzar l’atenció educativa, des del primer moment d’ingrés, de forma individual o en petit grup, en funció de les possibilitats i necessitats que s’observin en la valoració. L’adaptació i resposta que el nen o jove pugui donar en aquesta àrea, serà considerada com a factor de salut i estabilitat. Per tant, caldrà que el docent promogui l’apropament i retorn al centre escolar tan aviat com pugui l’alumne. Que el docent sigui el nexe entre la comunitat educativa i la família o tutors legals, que hauran de ser partícips en tot el procés.