Aquest és un tema que preocupa molt als pares i ens consulten sovint com podem ajudar-los. Són situacions difícils pels pares que dia a dia, se’ls presenten amb als seus fills adolescents, com els canvis físics, d’humor, conductes de risc… És molt important que els pares tractin d’entendre que és el que els està passant als seus fills i que sàpiguen que aquesta situació és temporal . Els adolescents deixen de pensar que els pares són aquells que resolen tots els seus problemes i comencen a reafirmar-se en el seu propi jo buscant sobretot relacions amb els iguals. És en aquest procés de reafirmació on sorgeixen la majoria dels conflictes.
L’adolescència és un procés de maduració en que el cos i la ment pateixen una sèrie de canvis necessaris per arribar a la maduresa, actualment es considera que pot iniciar-se als 10 anys, tot i que és variable el temps de durada i depèn de les característiques i situacions de cadascun. Cal entendre que hi ha un despertar hormonal i psicològic, que nens que mai havien donat problemes, de sobte canvien el seu comportament de manera inexplicable.
També es va informar del grup de pares d’adolescents que fem al CAP El Castell, habitualment els mesos d’abril, maig i juny, conduit per Alfons Icart, Psicòleg de la Fundació Orienta i Arantxa Aliaga, pediatre, en el que els pares expliquen les preocupacions i problemes que cada un té amb la relació amb els seus fills adolescents i poden trobar una solució del que està passant a casa. Ajudem als pares a conèixer més sobre l’adolescència i a pensar com resoldre cada situació familiar i, com millorar aquests conflictes a l’hora de prendre decisions, de com parlar, raonar i negociar amb els seus fills. En les consultes amb els adolescents, fem saber als nois/es que el seu cos no és madur i que les situacions de risc a les que s’exposin poden tenir conseqüències en un futur.
Els nois/noies volen trobar-se a gust a casa i sentir-se acollits i sobretot valorats pels seus pares, sinó buscaran ajuda i suport en altres llocs que de vegades no són molt recomanables.
Recomanem a les famílies que necessiten ajuda amb els seus fills que es posin en contacte amb el seu metge de capçalera, pediatre o infermera per explicar-li el problema.
I també recomanar a les famílies amb fills adolescents una Xerrada “Conflictes a l’Adolescència” que tindrà lloc al Centre Frederic Mompou, el 31 de maig a les 8 del vespre, en la que participarà el Sr. Alfons Icart, Psicòleg responsable de la salut mental infantil juvenil del Baix Llobregat, en la qual podran preguntar tot allò que els preocupi dels seus fills adolescents.