Escrit per Anita Brotons (Psiquiatra)
Els mòbils, les xarxes socials i els videojocs sovint són causa de preocupacions, dubtes i conflictes entre pares i fills. Els pares tenen la responsabilitat de fomentar hàbits saludables en els fills però en molts casos no saben com han de gestionar l’ús de la tecnologia ni quin paper li han de donar dins les relacions familiars i personals dels nens.
Per un tema generacional sovint els fills tenen més capacitació en moure’s àgilment pel món digital que els pares.
En primer lloc hem de tenir present que les noves tecnologies no han de ser la única forma d’oci i de distracció dels nens. Normalment la tecnologia és una experiència personal i a la llarga ens acaba aïllant. És bo que els infants aprenguin a relacionar-se amb els altres, a compartir, a intercanviar.
El joc clàssic ha de prevaldre en els espais d’oci del nen per damunt de l’ús de les noves tecnologies abans dels 11 anys.
Els pares són un model a seguir
Quan es tracta de noves tecnologies, sovint els pares renuncien al seu paper i deixen sols els fills en l’aprenentatge i ús d’aparells i programes. És important que no “endollem” els fills a l’ordinador i els deixem sols. Podem estar amb ells i, fins i tot, jugar amb ells per a que l’experiència sigui compartida i els fills puguin aprendre dels pares.
És important el model dels pares, davant dels nens, és important evitar d’estar sempre pendent dels mòbils, tablets,…
A quina edat s’ha de comprar un mòbil al meu fill?
Els experts aconsellen que a partir dels 12 anys pot ser una bona edat per tenir un mòbil personal. Fer-ho coincidir amb l’inici de la ESO pot ser un bon moment. Ara bé, hi ha situacions personals que poden requerir avançar aquest moment i en aquests casos haurem de tenir encara més cura de l’ús que en faci l’infant.
Tenir un telèfon per seguretat no hauria de ser l’argument per comprar un smartphone.
En el cas dels videojocs, quanta estona pot jugar?
Això dependrà de cada edat i infant, però no és recomanable estar més d’una hora seguida jugant i tampoc cal fer-ho cada dia. És important que els fem descansar uns minuts entre partida i partida i que en la mesura del possible no juguin sols.
Millor no fomentar-ho abans dels 10 anys.
Què és el ciberbullying?
El ciberbullying es produeix quan un nen o adolescent és turmentat, amenaçat, assetjat, humiliat, molestat d’una manera o altra per un altre nen mitjançant l’ús d’internet, tecnologies interactives i digitals o telèfon mòbil. Normalment l’assetjament l’exerceix un menor per anar contra d’un altre menor.
El més habitual són les burles i insults a través de les xarxes socials, però també pot ser-ho fer-se passar per una altra persona en un xat, exclusió o amenaces en xarxes socials, robatori de contrasenyes…
Com puc saber si el meu fill pateix ciberbullying?
Moltes vegades aquestes situacions els fills no comuniquen aquestes situacions perquè creuen que no tenen importància o per por a ser renyats o que els treguin el mòbil. Moltes vegades els companys sí que en coneixen l’existència. Si el nostre fill no ho verbalitza obertament és possible que notem canvis d’estat d’ànim sobtats quan consulta el mòbil o es connecta a internet. A vegades perquè no vol connectar-se, o d’altres perquè està molt ansiós per connectar-se.
En cada assetjament hi ha com a mínim un assetjador. També hem d’estar atents que el nostre fill no estigui assetjant un altre a través del mòbil o d’internet. Per això és important que compartim el màxim de temps amb ells mentre utilitzen el mòbil o l’ordinador.
A la pràcticaMòbil
Xarxes Socials
Videojocs
|
Referències Bibliogràfiques:
Codi Pegi: http://www.aevi.org.es/documentacion/el-codigo-pegi/
- https://www.anar.org/nuevas-tecnologias-padres/
- http://www.xtec.cat/~jcollell/AP%2024.pdf
- https://www.ceapa.es/wp-content/uploads/2019/06/Adicciones.pdf
- https://www.ceapa.es/wp-content/uploads/2019/01/cuento_sobre_el_acoso_escolar_cortocircuito.pdf
- https://www.althaia.cat/althaia/ca/assistencial/salut-mental/infanto-juvenil/llibret_tic_web.pdf
- https://criatures.ara.cat/escola/Incorporacio-mobil-aula-quan-per-a-que_0_2084791516.html
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons