4t congrés de la Societat Internacional de Psicoteràpia Focalitzada en la Transferència (ISTFP) a la ciutat de NY

   CongresNY_Fund.Orienta_TLP3_Oct16CongresNY_Fund.Orienta_TLP_Oct16CongresNY_Fund.Orienta_TLP2_Oct16

International Society of Transference-Focused Psychotherapy, 4th Biennial Conference, The New York Academy of Medicine, Nueva York (EEUU).

El passat 14 d’octubre va tenir lloc el 4t congrés de la Societat Internacional de Psicoteràpia Focalitzada en la Transferència (ISTFP) a la ciutat de Nova York. Com no podia ser d’una altra manera, el Grup TLP Barcelona, del que la Fundació Orienta forma part, va tenir el seu protagonisme. La “Revista de Psicopatología y Salud Mental del niño y del adolescente” també va estar present i els exemplars de cortesia es van esgotar en pocs minuts per la nombrosa presència de públic Hispano parlant.

El congrés ho va inaugurar el president honorífic de la ISTFP, el Prof. Otto Kernberg, Psiquiatre i psicoanalista i Director de l’Institut de TLP de l’Hospital Presbiterià de Nova York, amb una conferència sobre els avanços clínics en la psicoteràpia focalitzada en la transferència (TFP). A continuació, van tenir lloc els simposis simultanis, en la qual el Grup TLP Barcelona va tenir la seva representació en la figura del Dr. Joan Vegué, Psiquiatre i psicoterapeuta i Vicepresident del Grup-TLP Barcelona que va parlar sobre la implementació de la TFP en els diferents serveis de salut mental, i en la comunicació de Teresa Ribalta i Alfons Icart, Psicòleg psicoanalista, Director de la Fundació Orienta i President del Grup TLP Barcelona sobre l’abordatge familiar des de l’òptica de la TFP.

Seguidament, el president de la TFP, el Dr. Stephan Doering, Psiquiatre i Psicoanalista i President de la International Society of Transference-Focused Psychotherapy (ISTFP) de Viena, va parlar dels mecanismes de canvi en TFP des d’una perspectiva sorprenentment biològica. En les comunicacions de la tarda, Xavier Costa, psicòleg de la Fundació Orienta i psicoterapeuta del Grup TLP Barcelona, va parlar sobre els beneficis a mig termini de la TFP aplicada als adolescents.

L’endemà es va iniciar amb una interessant aportació de la Dra. Diana Diamond, psicòloga clínica i Directora d’estudis del Personality Disorders Institute de Nova York, sobre la TFP aplicada als pacients narcisistes.

Seguidament, es va dur a terme una supervisió en directe pels referents de Nova York, Frank Yeomans, Professor associat de Psiquiatria de la Facultat de Medicina Weill Medical College of Cornell University i Diana Diamond.

La segona part del matí es va dedicar a lliurar el premi de recerca que, cada dos anys, atorga la ISTFP. Va clausurar el congrés una taula rodona sobre la implementació de la TFP en diferents àmbits, en la qual de nou el Dr. Joan Vegué va poder explicar la seva experiència.

El congrés va servir per afermar la posició del Grup TLP Barcelona. De fet, es va anunciar que el proper congrés internacional, a la tardor de 2018, tindrà lloc a Barcelona.